Dobszárító

A dobszárító nedves anyagot szárít  brikettálásra vagy pelletálásra. A kazán pellettel, faaprítékkal, szénnel fűthető.

A dobszárító AUTOMATA SZABÁLYZÁSÚ, érintőképernyős vezérléssel ellátott. Amennyiben a dobszárító telepítésének helyén van internetkapcsolat (wifi), úgy részünkről adott a lehetőség távúton belenézni a rendszerbe és akár beállításokat is végezni.

Dobszárító tartozékai

 1. Alapanyagtartály vibrációs motorral

 • mérete 3,5 köbméter
 • csigás behordó a szárítódobba

vagy  

behordócsiga, amely az alapanyagot a szabadon lerakott kupacból egy másik csigás vagy szalagos felhordó segítségével a szerkezet tartályába juttatja. A szerkezet gyűjtősugarának hossza 5000 mm és 160 fokos szögben mozog. A behordócsiga átmérője 900 mm, rendelkezik görgős vázszerkezettel és az alapanyag tartályába történő belépésnél forgó résszel. A behordócsigát 2,2 kW nagyságú motor hajtja. A görgőket 0,25 kW nagyságú motor hajtja,elektromágneses fékkel és meghajtóval. A behordócsiga működése automatizálva van.

2. Kazán

 • acél szerkezet
 • ventillátor
 • automata rendszer
 • tartály a tüzelőanyagra, 1,5 köbméter

3. Szárítódob

 • henger alakú
 • igény szerinti kialakítású belső utakkal,az ügyfél alapanyagától függően (általában 3 utas)
 • a fordulatok szabályozása LG frekvenciaszabályozóval történik

 4. Ventillátor

 • a dobon keresztül szívja a hőt
 • frekvenciaszabályozóval ellátott

5. Kihordóegység(ciklon)

 • a leszárított anyag itt távozik,a pára és gőz pedig felfelé a légtechnikai kéményen keresztül

6. Cellás adagoló

 • motor 0,75 kW

7. Csigás felhordó

 • a ciklontól viszi a leszárított anyagot a kijelölt helyre (pl.puffer, big zsák)

 8. Éritőképernyős automata vezérlés

 • kezelőszerv beállítási opciók, kontrollopciók

Internetkapcsolat esetén hibafelmérés és távvezérlés lehetősége.

dobszárító gép
Dobszárító

Dobszárító bemutatása

Dobszárító technikai adatai

 

SPB 2

 

SPB 5

 

SPB 10

Belépő anyag mennyisége  35-45% nedvességtartamnál

cca.

360kg/óra

 

cca.

700kg/óra

 

cca. 1650kg/óra

Kilépő anyag mennyisége 10-12% nedvességnél

max.250 kg/óra

 

max.500 kg/óra

 

max.1200

kg/óra

Kazán – teljesítmény

130 kW

 

300 kW

 

800 kW

El.teljesítmény

12 kW

 

14 kW

 

22 kW

Szárító mérete hossz x szélesség x magasság(m)

8,0×2,5×4,0

 

9,0x3x3,5

 

11×3,5×5,0

Ezen kívül  egyedi igényre SPB 7 és SPB 30 modell is, 700 kg/óra valamint 3000 kg/óra kilépő szárazanyaggal.

Kérje ajánlatunkat saját igényei alapján!

A dobszárító működése, avagy a szárítás folyamata

A dobszárítóban az egész folyamat a központi elektromos elosztó segítségével van vezérelve, PLC vezérlőegységgel ellátott, mely az érzékelők által továbbított adatok alapján dolgozik,és ezekre az adatokra igazítja az automata üzemmódot.

A dobszárítóban közvetlen kapcsolat van a kazánból kilépő hő, a dobba belépő hő, valamint a dobból kilépő alapanyag hőmérséklete között.

Ezek a paraméterek szabályozzák az egész szerkezetet, és a dobszárító teljesítményét is. A tüzelőanyag csigás behordó segítségével kerül a tartályból a tűztérbe. Az égést a levegő segíti, mely a kazán ventillátorának segítségével kerül a tűztérben lévő rost alá és az oldalsó fúvókákba.

A tüzelőanyag ellátás,valamint a levegőmennyiség automata módon van szabályozva. Az égéstér felett egy másik gázosító kamra található, melyben azok a gázok égnek el, amelyek a tűztérben keletkeznek a tüzelőanyag égése folyamán.

Ez fölött a kamra fölött van a keverőkamra, melybe másodlagos levegő kerül, és ebben a kamrában égnek el a felesleges gázok, és ezáltal történik meg a teljes égés.

A másodlagos levegő keverőkamrába történő szívásával csökken a füstgáz hőmérséklete, valamint elégnek az esetleges szikrák is,melyek ezután az utánégető és szabályozókamrába kerülnek. Az utánégető és szabályozó kamrából a forró levegő a rendszerbe ventillátor segítségével kerül, a belépő hőmérséklet automatikusan van szabályozva a szívó szelepek segítségével, melyek hajtómű segítségével vezéreltek, és szoros kapcsolatban vannak a beállított belépő hőmérséklettel.

A szárítandó alapanyag a csigás behordó és a vezérlőrendszer segítségével kerül a dobszárító szárítódobba.

A dobszárító kazánjából a szárításhoz szükséges forró levegőt ventillátor szívja a dobba. Az alapanyag forog a dobban, és az ott levő tolólapátok segítségével tolódik a ciklon irányába. A száraz alapanyag aztán a dobból ventillátor segítségével kerül a ciklonba.

A dobszárító ciklonja a ventillátorral együtt biztosítják a pára és a por elszívását a szárítódobból, majd a pára légtechnikai kéményen át a szabadba kerül. A belépő anyag nedvességtartalmával összhangban a vezérlés módosítja az alapanyagmennyiség dobba való adagolását, módosítja az alapanyag ventillátorral történő szívásintenzitását,a dob forgásának gyorsaságát,és szabályozza a kazánt. A dobszárító kézi üzemmódban a kezelő felügyelete mellett működtethető, automata üzemmódba való átkapcsolás esetén pedig a szabályozás a vezérlés segítségével történik.

A dobszárító kazánja kézi üzemmódban történő izzítása után átmegy automata üzemmódba. Amennyiben a ventillátor teljesítményét növeljük, automatikusan nő a kazán teljesítménye.( növekszik a tüzelőanyag adagolásának intenzitása,és az égőfejnél nő a levegő mennyisége) Az izzítás időszakával egyidőben a dob is folyamatosan melegszik. A ventillátor 15%-os teljesítményével,és a dob lassú forgásával egyidőben cca.30 oercen belül az egész rendszer átforrósodik. Amennyiben a kilépő hőmérséklet eléri a 70C, a ventillátor teljesítménye automatikusan megnő. A szárítási folyamat alatta a rendszer állandósul, és automata üzemmódba kerül. A szárítási teljesítményt a ventillátor segítségével lehet szabályozni, és nem szükséges figyelni a belépő anyag nedvességtartamának esetleges  ingadozását, változását.

Biztonság a szárítás alatt

A dobszárító szerkezet biztonsági elemekkel van ellátva, mint pl. a kilépő hő biztonsági termosztátja, a dob belsejében levő hőérzékelő, a tüzelőanyag adagolásánál levő érzékelő, a tüzelőanyagtartály fedele zárásának érzékelője, valamint a kazán kamráiban levő kéménykallantyúval ellátott érzékelők, melyek a hő szerkezeten kívülre történő elvezetéséhez szolgálnak.

A szárítódob biztonsági termosztáttal van ellátva, mely a hőértékek túllépése esetén leállítja a kazánt, ventillátort, lezárja a meleg hő dobba való áramlásának lehetőségét, és begyulladás esetén elindítja a tűzoltási folyamatot. Az egész dobszárító rendszer érintőképernyő segítségével vezérelhető.

Kérje árajánlatunkat most!

lime-pellet-hungary-gray-logo

Univerzális pelletáló gépek hosszútávra tervezve, kiváló minőségben és elérhető áron!

Rólunk

Cégünk nemcsak pelletáló gép rendszereket, hanem ezekhez a rendszerekhez tartozó kiegészítőket, előkészítő gépeket, valamint dobszárító is kínál minden kedves érdeklődőnknek. Bővebb információért a pellet gyártás és hulladékhasznosítás mikéntjéről, keressen bennünket elérhetőségeinken.